Als u een bedrijf runt

6 mei 2024 in
Andries den Uijl
| Nog geen reacties

Als u een bedrijf runt, moet u een alleskunner zijn, een meesterlijke multitasker, een pinchhitter... eigenlijk moet u klaar en in staat zijn om elke taak uit te voeren die op elk moment moet worden uitgevoerd. Als u over het juiste team en de juiste tools beschikt, werken de zaken gewoon beter en dat betekent dat u zich kunt concentreren op de dingen die er het meest toe doen. Maar als uw bedrijf groeit en verandert, hoe weet u dan of de tools die u gebruikt ook echt de beste zijn?

Hieronder vindt u vijf signalen dat de tools die u gebruikt om uw bedrijf te runnen, niet meer werken:

1 - Het behere​n van uw gegevens is een grote uitdaging

Uw gegevens zijn de informatie waarop u vertrouwt bij het nemen van zakelijke  ​beslissingen. Door het succes van uw producten te begrijpen door het verzamelen van gegevens, krijgt u een duidelijk beeld van wat u goed doet en wat u verkeerd doet. Maar dit proces werkt niet als u niet zeker weet of u de juiste gegevens verzamelt, waar deze vandaan komen en of deze accuraat en up-to-date zijn. 

 Spreadsheets zijn doorgaans het hulpmiddel bij uitstek voor gegevensbeheer als u net begint of als u geen bijzonder complexe gegevens hoeft te beheren. Maar er zijn enkele echte uitdagingen bij het opschalen van uw bedrijf met spreadsheets als uw belangrijkste hulpmiddel voor het verzamelen en beheren van gegevens.

 Ten eerste is er het probleem van slechte gegevens. Laten we eerlijk zijn: mensen voeren gegevens in spreadsheets in en mensen zijn, nou ja, vatbaar voor menselijke fouten. Als u vertrouwt op handmatige gegevensinvoer om belangrijke beslissingen over uw bedrijf te nemen en die gegevens onjuist zijn vanwege menselijke fouten, beschikt u zeker niet over de informatie die u nodig heeft om goede beslissingen te nemen.

 Dan is er nog de kwestie van datacoördinatie of het delen van informatie tussen verschillende mensen of afdelingen.

 Om het bot te zeggen: spreadsheets ontberen flexibiliteit, ze beperken de productiviteit, ze zijn niet veilig en ze zijn gewoon niet ontworpen om u te helpen bij het runnen van alle aspecten van uw bedrijf.

2 - De tools die u momenteel gebruikt, maken geen verbinding met elkaar

Een gemiddeld bedrijf gebruikt veel verschillende tools en systemen om te kunnen werken. U gebruikt bijvoorbeeld een (beperkt) boekhoudpakket, spreadsheets om uw voorraad bij te houden. Offertes worden in Word gemaakt en de facturen worden handmatig verstuurd. O ja, de website/shop is uitbesteed. 

Doordat geen van deze tools met elkaar communiceert worden gegevens niet automatisch bijgewerkt, waardoor kostbare tijd en geld verloren gaat.

 Als je meerdere tools en systemen gebruikt en deze niet met elkaar verbonden zijn, is dat een duidelijk teken dat het tijd is voor verandering. Door uw platforms met elkaar te integreren, blijft u concurrerend, krijgt u gemakkelijker toegang tot nauwkeurige gegevens, verbetert u uw productiviteit en kunt u betere beslissingen nemen. 

3 - Het kost steeds meer inspanning om klanten tevreden te stellen.

De manier waarop u omgaat met de productie, distributie en levering van uw producten heeft een grote impact op de ervaring van uw klanten. Als u uw afspraken nakomt en doet wat u belooft, wordt de deur opengezet voor herhalingsaankopen en positieve recensies. Maar als het niet soepel verloopt, krijg je al snel te maken met boze klanten, slechte recensies en meer.

 Als eigenaar moet u kunnen vertrouwen op uw bedrijfsbeheertools om ervoor te zorgen dat uw operationele processen goed werken. Zodat u uw producten en diensten op tijd levert en uw afspraken nakomt.

4 - U houdt uw voorraad handmatig bij.

Het kost steeds meer moeite om bij te houden welke voorraad beschikbaar is. Goed voorraadbeheer is zowel een essentieel als potentieel complex onderdeel van de groei van uw bedrijf. 

Voorraadinefficiënties zijn kostbaar en verspillend en kunnen uw groene marges snel bloedrood maken. 

5 - Je kunt geen slimme beslissingen nemen omdat je geen zicht hebt op wat er werkelijk aan de hand is.

Als u spreadsheets of een reeks losgekoppelde apps gebruikt om uw bedrijf te runnen, betekent dit dat u geen toegang heeft tot actuele rapportage over uw bedrijf. Sommige tools voor bedrijfsbeheer bieden aanpasbare dashboards, datavisualisaties en rapporten, allemaal op één plek om u inzicht in uw bedrijf te geven en uw leven gemakkelijker te maken. Deze visuele weergave van informatie is een stuk sneller te verteren dan wanneer je gegevens uit meerdere bronnen verzamelt en voortdurend probeert de puzzel in elkaar te passen.

Als u toegang heeft tot ingebouwde bedrijfsinformatie, kunt u ook trends en patronen zien die u niet gemakkelijk zou kunnen begrijpen als u naar onbewerkte gegevens kijkt. 

Toegang tot rapportage maakt uw besluitvormingsproces een stuk eenvoudiger, omdat u, wanneer u inzicht heeft in uw bedrijf, snel weet hoeveel u opnieuw moet bestellen, naar welke producten veel vraag is, wat uw winstgevendheidsmarges zijn en nog veel meer.

 Conclusie

Vandaag is misschien een goed moment om afscheid te nemen van wat uw bedrijf niet langer dient en uw spel te verbeteren met een nieuwe tool die een aantal van de problemen oplost die u ervaart.

De bedrijfsoftware van Odoo zou de logische upgrade kunnen zijn waarvan u niet wist dat u deze nodig had. U krijgt een systeem dat met u meegroeit, u helpt uw processen te automatiseren, uw gegevens te centraliseren, u te voorzien van geavanceerde analyses en, belangrijker nog, u de gemoedsrust geeft om u te concentreren op wat er echt toe doet: of dat nu het laten groeien van uw zakendoen of meer tijd doorbrengen met uw gezin. Ja, u leest het goed, gemoedsrust is haalbaar, zelfs als u een bedrijf runt.

in Odoo
Aanmelden om een reactie achter te laten