Wat is Cloud Computing?

Leestijd: 5 min.
13 februari 2023 in
Andries den Uijl
| Nog geen reacties

Als je hebt gehoord van de 'Cloud', ben je waarschijnlijk al bekend met Cloud computing, de praktijk van het aanbieden van computerdiensten via internet. Netwerken, opslag, servers, analyses, software en kunstmatige intelligentie zijn enkele van de meest voorkomende Cloud computing diensten en -componenten. De “Cloud” biedt unieke adaptieve hulpmiddelen om procedures te stroomlijnen en de productiviteit te verhogen.

Voordelen van Cloud gebaseerde software

Cloud gebaseerde software heeft verschillende voordelen, met name als medewerkers van uw organisatie op afstand werken of thuiswerken. Het verbetert de productiviteit, toegankelijkheid en veiligheid en beveiliging van gegevens. Als bijkomend voordeel zijn clouddiensten betrekkelijk eenvoudig, waardoor organisaties zonder veel inspanning de vruchten ervan kunnen plukken. 
Hier volgen enkele specifieke voordelen van Cloud gebaseerde software:

 1. Kosteneffectiviteit
  De Cloud is een goedkope optie die snelle toegang biedt tot kritieke bedrijfsgegevens, waardoor tijd wordt bespaard. De meeste Cloud gebaseerde diensten hebben een pay-as-you-go-model, waardoor u de diensten die uw organisatie nodig heeft, kunt gebruiken en betalen. 
  Deze diensten zijn vaak goedkoper, wat helpt om de totale kosten te verlagen en het rendement op uw investering (ROI) te verhogen. Stel bovendien dat uw bedrijf groeit en aanvullende diensten wenst. Dan kunt u uw diensten eenvoudig opschalen en alleen betalen voor wat u nodig heeft. Een ander voordeel van Cloud gebaseerde software is dat u hiermee in de loop van de tijd geld kunt besparen op onderhoud.
 2. Verbeterde beveiliging van gegevens
  Ongeveer 78% van de werknemers heeft geen vertrouwen in de cyberbeveiligingshouding van hun bedrijf, wat 91% van de organisaties ertoe aanzet hun uitgaven voor gegevensbeveiliging te verhogen. Gegevensbeveiliging Omdat gedigitaliseerde bedrijfsinformatie en documenten kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen en hackers, is effectieve gegevensbeveiliging essentieel voor elk succesvol bedrijf.
  Een Cloud gebaseerde oplossing kan een hoog beveiligingsniveau bieden. Daarnaast kan een Cloud host helpen bij het bewaken van privégegevens en het beschermen van vertrouwelijke bestanden.
 3. Automatische software-update
  Door software updates niet uit te voeren, kan de productiviteit worden belemmerd en (nog erger) onverwachte downtime veroorzaken. In de drukte van de dagelijkse werkzaamheden worden dit soort taken makkelijk vergeten….
  Software die wordt aangeschaft en lokaal geïnstalleerd vereist handmatige upgrades, wat tijdrovend, duur en zelfs verwarrend kan zijn als er geen IT-specialist aanwezig is om te helpen.
  Met de automatische updates van Cloud software kunt u uw bedrijf tijd besparen en ervoor zorgen dat de meest recente upgrades onmiddellijk worden vernieuwd zodra ze beschikbaar zijn. Deze automatisering bespaart kritieke tijd en geld op extern IT-advies of -services. Bovendien, wanneer uw personeel niet verantwoordelijk is voor routineonderhoud, hebben ze meer tijd om te besteden aan andere strategische initiatieven en taken.
 4. Gegevensherstel en back-up
  Het voorkomen van downtime en gegevensverlies is erg belangrijk. Helaas loopt iedere organisatie een risico te worden geconfronteerd met een onverwacht probleem dat resulteert in een hachelijke situatie. Daarom is een van de belangrijkste IT-taken, het verminderen van het risico van downtime en het zoveel mogelijk beheersen van gegevensverlies.
  Zelfs kleine problemen kunnen downtime, een lagere productiviteit, de reputatie van het merk en kostenstijging veroorzaken. In tijden van mogelijke noodsituaties of uitdagingen zijn noodherstel en gegevensback-up cruciale factoren. Gegevensherstel en back-up kunnen helpen de gevolgen van een noodsituatie, bijv. door stroomuitval, te beperken. Cloud gebaseerde software integreert deze functionaliteiten.
  Stel dat uw computersysteem uitvalt of anderszins schade oploopt tijdens een incident. In dat geval kunt u erop vertrouwen dat de gegevens van uw bedrijf veilig worden geback-upt dankzij uw Cloud gebaseerde software.
 5. Meer samenwerking
  De Cloud kan helpen de samenwerking tussen medewerkers te stimuleren door het eenvoudig bewerken en delen van gegevens mogelijk te maken. Bovendien, naarmate de moderne werkplek evolueert, zullen veel mensen op afstand of vanaf satellietlocaties buiten het fysieke kantoorgebied moeten werken. Als gevolg hiervan moeten werknemers gemakkelijk op afstand toegang hebben tot gegevens in real time om de productiviteit te verhogen.
  Sommige Cloud gebaseerde software ondersteunt op rollen gebaseerde toegang, wat betekent dat alleen geautoriseerd personeel toegang heeft tot specifieke en/of gevoelige gegevens. Deze toegangscontroles helpen voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot gevoelige informatie. Een ander voordeel van Cloud computing is dat managers met succes teams op afstand kunnen begeleiden, waardoor werknemers aan dezelfde projecten kunnen werken als op het hoofdkantoor.
 6. Mogelijkheid om omhoog of omlaag te schalen
  Clouddiensten zijn eenvoudig schaalbaar om aan de specifieke vereisten van uw bedrijf te voldoen. Naarmate uw organisatie groeit, kunt u meer cloud diensten toevoegen of uw huidige opties uitbreiden om aan uw nieuwe behoeften te voldoen. Deze procedure gaat ook vaak sneller, vooral in vergelijking met het op- of afschalen van lokaal geïnstalleerde resources.
 7. Mobiele toegang
  Kritieke informatie op een enkele computer of plaats bewaren is een slechte zakelijke praktijk. Om goed te kunnen functioneren, moeten alle medewerkers direct toegang hebben tot kritieke gegevens. Werknemers hebben gelukkig snel toegang tot Cloud gegevens via elektronische apparaten zoals computers, mobiele telefoons, tablets en andere. Deze gemakkelijke toegang verhoogt de productiviteit van uw team en stroomlijnt bedrijfsprocedures; tegelijkertijd behouden werknemers een gezonde balans tussen werk en privéleven.
 8. Waardevolle inzichten in data
  Data-inzichten zijn van cruciaal belang bij het nemen van weloverwogen zakelijke beslissingen in het huidige digitale tijdperk. Met behulp van Cloud software, kan op maat gemaakte rapporten worden gegenereerd voor verschillende data-analyses, zodat het management deze bevindingen kan beoordelen. Dit soort gedetailleerde rapportage kan u een voordeel geven ten opzichte van uw concurrentie bij het nemen van zakelijke beslissingen.

  Odoo is 100% Cloud gebaseerde software. Alle genoemde voordelen zijn op Odoo van toepassing. Daarnaast biedt Odoo veel functionaliteit voor het stroomlijnen van bedrijfsprocessen en het verbeteren van samenwerking in organisaties. 

in Odoo
Aanmelden om een reactie achter te laten