10 veel voorkomende ERP-implementatiefouten en hoe kunt u deze vermijden?

23 oktober 2023 in
Andries den Uijl
| Nog geen reacties

Een implementatie van nieuwe bedrijfssoftware  is disruptief, en met goede reden. Gezien het feit dat ERP-oplossingen het potentieel hebben om vrijwel elk aspect van uw bedrijf te verbeteren. Impact te hebben op elke afdeling. Èn de winstgevendheid van uw bedrijf vergroten. 

Grote dingen zijn echter nooit gemakkelijk te bereiken, en om deze moeilijkheden te overwinnen hebben we een lijst opgesteld met de tien grootste fouten die bedrijven maken bij de implementatie van ERP.

  1. Gebrek aan adequate planning – Het belang van een goed plan voor de aanpak van elk ERP-project wordt door organisaties vaak over het hoofd gezien, wat later tot vertraging en ontsporing leidt. Om deze reden moet u prioriteiten stellen en een solide routekaart ontwikkelen die u moet volgen.
  2. De bedrijfsbehoeften worden onvoldoende ingeschat - Het is niet ongewoon dat organisaties pas overwegen om een ERP-oplossing te implementeren wanneer ze hiertoe gedwongen worden door bepaalde omstandigheden. Vaak wordt de waarde van een grondige analyse van de bedrijfsbehoeften onderschat in het implementatieproces. Bij het analyseren van uw bedrijfsbehoeften is het essentieel om uw specifieke branchevereisten en toekomstige behoeften niet uit het oog te verliezen.
  3. Het onvoldoende beschikbaar maken van tijd en middelen - De tijd en middelen die nodig zijn om een ​​nieuw ERP-systeem op te zetten, worden door bedrijven enorm ondergewaardeerd. Bedrijven moeten duidelijkheid behouden over de precieze reikwijdte, het budget en de planning van het gehele ERP-implementatieproces voordat ze een nieuwe ERP-oplossing implementeren.
  4. Het belang van betrouwbare gegevens negeren - De nauwkeurigheid van gegevens is essentieel voor een succesvolle ERP-implementatie en bedrijfsuitbreiding. Als u deze negeert, ontstaat er onnauwkeurigheid. Daarom is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de ERP is geconfigureerd met nauwkeurige gegevens, omdat dit de kans op fouten verkleint en ervoor zorgt dat de noodzakelijke processen aanwezig zijn.
  5. Falen in verandermanagement en training – Een veel voorkomende reden waarom ERP-projecten mislukken betreft medewerkers die onvoldoende voorbereid op de werking van een nieuw ERP systeem. Daarom is het hebben van een goed gedefinieerde strategie voor verandermanagement essentieel voor elke organisatie, zodat werknemers en/of eindgebruikers tijd en ruimte krijgen om te wennen aan het nieuwe systeem.
  6. Niet omgaan met maatwerkbeslissingspunt – Bedrijven moeten een aantal moeilijke beslissingen nemen. Passen we het proces aan of gaan we door het pijnlijke proces van maatwerk? Dit soort beslissingsmomenten mogen niet worden genegeerd, omdat ze van cruciaal belang zijn bij het dichten van gaten, zodat bedrijven weloverwogen beslissingen kunnen nemen en teleurstellingen in de toekomst kunnen voorkomen.
  7. Onvoldoende Budget - Het overschrijden van het budget is een veelvoorkomende fout. Stel een realistisch budget op en houd rekening met onvoorziene kosten
  8. Het negeren van mogelijkheden om de huidige bedrijfsprocessen te evalueren -  Het re-engineeren van bedrijfsprocessen is een cruciale techniek die de huidige bedrijfsprocessen opnieuw ontwerpt om de output, kwaliteit en doorlooptijd te verhogen. Dit vernieuwingsproces stelt het management van elk bedrijf in staat het huidige proces opnieuw te evalueren.
  9. Eindgebruikers uitsluiten van besluitvorming – Bedrijfsleiders moeten worden betrokken bij het planningsproces, maar het is net zo belangrijk om iedereen in het bedrijf op de hoogte te houden van het feit dat er een ERP-upgrade wordt gepland en dat dit van invloed kan zijn op de manier waarop zij hun werk uitvoeren. Een ERP-project biedt de kans om invloed uit te oefenen op de manier waarop medewerkers bedrijfsprocessen waarnemen en ermee omgaan, door hen eenvoudigweg op de hoogte te houden.
  10. Geen Post-implementatie Evaluatie - Eenmaal geïmplementeerd, is het essentieel om het systeem te evalueren en aan te passen aan de behoeften van uw bedrijf.

Het vermijden van deze valkuilen vergt toewijding en vooruitdenken, maar het is de sleutel tot een succesvolle ERP-implementatie die de vruchten zal afwerpen voor de lange termijn. De weg naar succes begint met het vermijden van deze veelvoorkomende fouten en het omarmen van de kansen die ERP-implementatie biedt.

Wij hopen dat deze informatie uw bedrijf op de juiste manier kan begeleiden wanneer ERP-implementatie een noodzakelijk onderdeel wordt van uw plan. ERP-implementatie is van cruciaal belang voor de groei van uw bedrijf en we begrijpen dat het niet gemakkelijk voor. SocialERP helpt u graag hierbij. Van implementatie tot support, wij kunnen het allemaal aan en helpen u het maximale uit uw ERP-systeem te halen.

in Odoo
Aanmelden om een reactie achter te laten